Saturday, March 10, 2007

DIY DOKUMANLARIN INTERNETTE PAYLASIMI

Gunumuzde Internet'in Onemi

Yalan yok, cogumuz internet basinda saatlerce vakit olduruyoruz. Bir kac sene oncesine "ne isim var internette ya" diyenler de bu yola sapti artik. TTNET'in baslatmis oldugu butcelere uygun ADSL kampanyalari sayesinde bilgisayar ve internet artik bir zorunluluk haline geldi. Milenyumdan itibaren cep telefonu, internet ve bilimum elektronik zimbirtilar hayatimizda buyuk yer kaplamakta. Engel olmak cok zor, kaldi ki eksiklik. Bununla yasamayi ogrenmeliyiz. Elimizdekileri dogru ve faydali kullanmak lazim.

Internet'in hayata etki eden tonlarca olumsuz etkisi var, saymakla bitmez. Psikologlar internet bagimliligini resmen kabul etmekteler ve bu konuda calismalar yapmaktalar. Cin memleketinde internet kullanimina ve internet oyunlarina dair bazi kisitlamalar getirildi. Mesela Cin'de internet uzerinden oynanan oyunlara 4-5 saat gectikten sonra devam edilemiyor, bu engellenmis. Etrafimizda yiginla internet muptelasi ve asosyal kimlik mevcut ve yine kaldi ki bu tanim bizim icin bile gecerli olabilir. Dedik ya hayatimiza yeni giren bu kavramlari sindirip faydali sekilde kullanmaya baslamaliyiz. Turkiye bir seyin bokunu cikarma konusunda cok yetenekli...

Internet ve DIY... Yanyana nasil duruyorlar?

Evet, internetten bir ayda 50 gb album download edip muzik uzmani oldugunu dusunen -ozellikle genc nesil- cok ama cok seyden yoksun. Muzik dinleme nostaljisi yapmaya kalkissak yazi cok uzar. Yani eskiden radyo vardi, kaset vardi, plak vardi, CD vardi.(CD vardi diyoruz cunku artik CD olayi da tarihe karisti neredeyse. Cok az kaldi.) Muzik yayinlanan formatlarin olmesi bambaska bir konu ve bu konu uzerine baska bir sayida birseyler karalayabiliriz. Ama su an internet uzerinden DIY urunlerinin paylasimina kafa patlatmak istiyoruz.

Bugune kadar ulkemizde ve de dunyada DIY cizgisine ait bircok fanzin, demo, split, compilation, konser afisi, flyer, konser vidyosu ve buna benzer bir ton dokuman mevcut. Bu dokumanlari saniriz bu yaziyi okuyan herkes az cok temin etmistir. Binbir emekle arsiv olusturduk ve onlari sakliyoruz. Fakat bu dokumanlarin basina her turlu kaza gelebilir. Bir kere kapladikleri hacim sebebiyle evinizde koyacaginiz yer sikintisi cekersiniz. Kanepe altina koydugunuz dokumanlari caniniz her istediginde cikarip kullanamazsiniz. Anneniz temizlik yaparken cope atabilir. Kopeginiz yiyebilir. Kardesiniz karalayabilir. Kasetler bozulabilir. CDler cizilebilir. Kapaklar yirtilabilir. Ve buna benzer bir cok kaza senaryosu akla getirebiliriz. Omrumuzun sonuna kadar bu degerli arsivlerimizi ne kadar saglikli muhafaza edebiliriz ki?

Iste burada imdada internet yetisiyor, arkadaslar. Internet'e upload edecegimiz isitsel, gorsel ve yazili dokumanlar (upload ettigimiz sitedeki link silinmedikce) hicbir zarar gormeden kullanilabilir, insanlar tarafindan paylasilabilir. Ozgur ve sinirsiz paylasimi sadece porno filmler, populer muzik albumleri, populer trend filmlere emanet etmemeliyiz. Bilgi paylasilmak maksadiyla edinilir, paylasalim. Kapitalizm de bilgi parayla satilip alinan bir metadir. Kapitalizmin cani cehenneme. Copyright haklarinin da, bandrollu albumlerin satis kaygisinin da. Evet, dedigimiz gibi yapacagimiz bu tarz uploadlar o dokumanlara daha once erisememis insanlar icin bir nimet olacaktir, arsivlerimiz de kutuphanelerimizde hicbir zarar ziyan gormeden diledigimiz gibi kullanilabilecektir.

Turkiye'de bu maksatla diyarsiv sitesi acacagiz. Elimizdeki tum yerli diy dokumanlari kuracagimiz websitesine upload edecegiz. Fakat bunun icin iyi bir altyapi calismasi yapilmali. Bu konu uzerinde calisiyoruz. Bir iki ay icinde bahsettigimiz websitesini acmayi umuyoruz. Ama o zamana kadar gecici bir diyarsiv blogspot sitesi actik. Blogspot sitesine gecici uploadlari gerceklestirecegiz.

Bu websitesinde insanlara yerli DIY urunlerin uploadlarinin aciklamalarinin yanisira linklerini verecegiz. Digital kutuphane ve arsiv olusturacagiz.(Ozgur ve sinirsiz paylasim!) Tabi bu dediklerimizi reale gecirmek icin bazi seyler olusmasi lazim. Bir kere insanlar katilimci olmali ve upload etme konusunda kicini biraz kaldirmali. Videolarin, albumlerin, fanzinlerin ve diger DIY dokumanlarinin upload edilecegi ve silinmeyecegi bir websitesi bulmak zorundayiz. Gorsel dokumanlari youtube.com veya benzeri bir siteye upload edebiliriz, isitsel dokumanlari sarki sarki olarak lastfm.com sitesine upload edebiliriz. Photobucket ve benzeri sitelere de flyer,poster,fanzin kapaklari gibi dokumanlari upload edebiliriz. Fanzinleri .pdf olarak internet kitapcigi seklinde rapidshare sitesine upload edebiliriz. Bir de en onemlisi bu websitesini guzel ve kullanisli sekilde tasarlayip guncellemeliyiz. Bunu yapalim arkadaslar. Elimizdeki dokumanlara ulasamayan ve ulasmasi gereken cok insan var. Bundan seneler sonrasi icin onemli bir basvuru kaynagi olacaktir bu proje belki de.

Dilimiz dondugunce internete DIY dokumanlarin upload edilmesi konusunda bazi onerilerde ve cagrilarda bulunduk. Ama isin esasinda tabi ki bir fanzini elinize alip okumaniz, kasedi, plagi, CDyi takip dinlemeniz, onun kapagini elinize alip incelemeniz, yataginizin basucuna koymaniz vs. Bunlarin tadini veremez internet paylasimi.

Internet paylasimi, posta parasindan kurtulmamizi saglar. Aradigimizi istedigimiz an bulabilmemizi saglar. Baskalariyla diledigimiz gibi birine sormadan veya birinden azar isitmeden paylasabilmemizi saglar. Handnumbered fanzinler ve releaseler cok guzel ve ozel kavramlar, kabul. Ama az once de dedigimiz gibi bunlari meta haline getirip sadece kendimize saklamamiz bir nevi "ego" gostergesidir. Paylasalim.

Var misiniz?

imza: diyarsiv

1 comment:

Akkara said...

90larda paylaşım bi meseleydi. hep bahsi geçen ancak bi türlü ulaşamadığın ve sanki cazibesini böyle oluşturmuş kişisel üretimler az canımı sıkmadı doğrusu. internet görece bu soruna bi çare getirdi. müzik gruplarını aramak, onlara ulaşmak ve dahasına bakabilmek büyük bi şans. daha bağımsız haraket edebiliyorsun. man is the bastard'ı 90lardan beri bilirim ama dinlemek 3-4 sene önce nasip oldu. fanzinler adına durum biraz daha zor. eğer arşivler paylaşılır ve çoğaltılırsa, daha iyi çalışmaların olabilme ihtimali yükselir. 90larda mondo ve fantezin gibi çok etkileyici ve ilham verici pek çok kişisel çalışma yapıldı, çoğu insanın haberi bile olmadı/olamadı. umarım haberleşip elimizdekileri paylaşma imkanı bulabiliriz. saygılar, selamlar.