Saturday, March 10, 2007

DEAD ARMY BOOTS

Oncelikle Istanbullu punk grubu Dead Army Boots'un bir otobiyografisi niteligindeki su yaziyla baslayalim :

"Ben Tarkan, Dead Army Boots’un vokalistiydim

Ben Tarkan, Dead Army Boots’un vokalistiydim.1968 doğumluyum, bu piyasanın en eski elemanlarındanım. Bu piyasaya 1983’de girdim. O yıllarda piyasada punk olayı yoktu. Hatta Heavy Metal bile yoktu. Sadece Rock müzik ve tayfası vardı. Konserlerini bulabildiğimiz ve gittiğimiz gruplar: Asım Can Gündüz ve Ambulans, Kramp, Whisky, Devil ve daha sonra Pentagram.
O senelerde ilk olarak 1985 olsa gerek Headbangers kuruldu (Türkiye’nin ilk punk grubudur.). Soundları Sex Pistols, elemanlarından Bas gitaristleri İsmail ile iyi bir dostluğumuz olmuştur. O yıllarda sokaklarda 2005’de olduğu gibi mohikan hatta uzun saçlı falan dolaşmak çok zordu. Uzun saçlılara öcü gibi bakan toplum, mohikan dolaşan Headbangers’ın bazı üyelerine ve bizlere uzaylı gibi bakıyordu. Doğal olarak laf atmalar ve sonucunda kavga gürültü ile geçen günler.
Bir Headbangers konser anımdan bahsedeyim: Sene herhalde 1987 veya 1988. Eminönü Gülhane Parkı şenlikleri. Ağırlıklı olarak Müslüm, Orhan, Ferdi gibi arabesk sanatçılarının katıldığı bir etkinlikti. O sene ilk olarak Rock hatta Punk kökenli bir grup katıldı: Headbangers. Headbangers’ın çıktığı günün akşamı ve sonrası arabesk gruplar ve pop gruplar çıktı. Etrafta karışık bir seyirci topluluğu. Sahneye Headbangers çıktı ve konser başladı. “Suratına işemek istiyorum” parçalarını çaldıkları sırada, etraftan üzerimize ve sahneye doğru şişeler atılamaya ve küfürler yağmaya başladı. Sahne etrafı o zmanın punk seyircisi ve bu müziğe destek veren Rock seyircisi ile doluydu. Tabii arabeskçiler ve tabiri cayiz ise delikanlı geçinen ve kutlar vadisindeki tipler gibi giyinen ve davrana tipler ile kavra çıktı. Ortalık karıştı ama konser devam etti ve bitti.
En son olarak Headbangers’ı Açıkhava konserinde izledim. Herhalde 1989 veya 1990 ‘dı. Metafor, Kronik ve Blashfamus gibi gruplarla beraber sahne aldılar. Performansları mükemmeldi. Hele vokalistleri Bülent mühteşem bir yorum ve ses ile bir Anarchy in U.K. söyledi ki keşke her punk dinleyene bu yorumu ve bu grubu dinlemek nasip olsaydı.
Yine o yıllarda 1990’da Dead Army Boots ve Noisy Mob kuruldu.
Noisy Mob çok güzel bir gruptu. U.K.Subs ve Crass soundlarını andıran müzikleri ile bir çok konser verdiler. Bu grup elemanları ile aramız çok iyiydi. Hatta bir gün sadece seyircisiz bir Dead Army Boots ve Noisy Mob konseri verdik. Nasıl mı? Son olarak gruba katılan basçımız Murat’ın evi Fındıkzade’deydi. Tüm müzik aletlerini Davul hariç gitar, bas , mikrofon ve anfileri Teras kurduk ve Ritim box kullanarak, terastan Fındıkzade halkına tepeden kuşbaşı bir konser verdik. İnsanların aşağıdan yukarı bir bakışları vardı ki sorma. Yani birbirimize ve halka açık konser.
Noisy Mob’un Bilsak’daki konseri benim bildiğim son konserydi. Burada bas gitarda Headbangers’dan İsmail vardı. Hepsinin kafalar dumanlı, uçuk. Neredeyse yapılan pogodan üst kat çökecekti. Çok eğlenmiştik.
Bu arada birçok grup piyasadaydı: Cmuk, Tampon, Rashit, LSD (Eski Headbangers), gibi.
Artık biraz DEAD ARMY BOOTS’dan bahsedeyim:
Yıl 1989-1990 grup Gitarda Okan, Basda Aşkın, Davulda Okan ve Vokalde Metin olarak kuruldu. Asker Adam, Sikelim topunu zorla, Sikilmiş Amerika, Zaman kötü kolla götü, Anne, Feyzullah, Pis koku, Savaş savaş gibi besteler yanında cover olarak ise Exploited’dan Insanıty, Fuck a mood, I believe in Anarchy , Dead Kennedys’den California Uber Alles, Sex Pistols’dan Anarchy in U.K. gibi parçaları kendi yorumları ile çalıdılar. Gruba daha sonra ben katıldım. İlk konserimiz Eskişehir’deydi. Sene 1991-1992 falandı. İki vokal olarak çıktık. Hazy Hill ve Export ile sahne aldık. Export’un ardından biz sahne aldık. Bize 1 saatlik sahne vaad etmişleri. Tam sahneye çıktık ki, herifin biri geldi ve 20 dakika dedi. Ben çıldırdım. O kadar yol gel ve ilk konserinde 20 dakika sahne al. Olacak iş değildi. Hemen organizasyonu değiştirdim. Hiç cover çalmayacaktık ama iş böyle olunca azdırmak ve öne çıkmak için dayadık coverları. Ortalık dağıldı. Pogo, stagedive falan Eskişehir Punk Müziğine aç. Metalciler punker gibi dağıttılar. Arada azda olsa Punk tipler vardı. Konser bir sinemadaydı. İlk öndeki 3-4 sıradaki koltuklar paramparça oldu havada uçuşuyordu. Sanki Headliner grup bizdik. Çok iyi çaldık denilemez, hatta çok amatör çaldık. Akorsuz gitar, tek telli bas gitar, kafa dumanlı vokalistler ve elemanlar ile nasıl bir sound çıkar tahmin edin. Ama hiç kimse bunu önemsedi. Zaten Anarco-Punk’da budur. Hiçbir zaman Dead Army Boots kendini diğer punk grupları ile kıyaslamadı ve üstün görmedi. Her zaman yeni çıkan gruplara tam destek verdi. Hatta birçok punk grubu bizden daha iyi çalıyordu. Gerçi biz de az çalışmadık. Fakat konserlerde mevzuyu çok kaçırıp sahneye bu şekilde çıkınca, vur patlasın çal oynasın muhabbeti, sound ne çıkarsa herkezin bahtına. Yinede seyircimiz mükemmeldi. Hal bu iken bile her zaman bize destek verdiler ve hiçbir konserimizde yalnız bırakmadılar, hatta Athena Gökhan bile.
Eskişehir’e daha sonra aynı yıl bir kere daha geldik. Yanımızda İstanbul tayfası ile gittik. Bu konser üstü kapalı ve tahta iskemlerle dolu köhne bir çay bahçesindeydi. Konser yerine geldik, baktıkki sahne yerle bir şekilde, seyirci ile yan yana omuz omuz, davulun trampeti yok, küçük birer amfi ile çalışan gitarlar ve apsürt bir mikrofon. Bu gibi durumlara alışık olduğumuz için ve hiçbir zaman kapris olayımız olamadığından duruma el koyduk. Trampet arayışı başladı. Bir trampet geldi, içi toprak dolu ve çiçekli, yani saksıya dönüşmüş. Kardeşim okan bu tampet müsvettesini temizledi ve kurdu. Biz konsere başladık. Konser başından sonuna kadar pogo bitmedi. Sandalyeler kırıldı. Kavgalar çıktı. Konser durdu, tekrar başladı ve bitti.
Dead Army Boots ilk İstanbul Konser: Rapsodi Bar Beyoğlu 1993
Kadro yine aynı. Bu konser de Cmuk elemanları bize çok destek verdiler ve çok yardımları oldu ( Hikmet, Timur ).
Bu bar zeminde bir bardı halen mevcut galiba. Sahne yok seyirci ile sıfır (En çok sevdiğimiz sahne türüydü). Konser saatine 1 saat kala içeride adım atacak yer kalmadı biz bile çalmak için duracak yer sorunu yaşadık. Her zamanki gibi seyirci muhteşem. Bilmediğimiz ve ilk defa çaldığımız coverlar oldu. 1,5 saat kadar çaldık. Teypten punk müzik desteği ile inanılmaz bir punk party oldu. Ha! Yine kavga çıktı. Biz bu kavga olayına her konserimizde alışmıştık. Çıkmadığı zaman anormal karşılıyorduk. Zaten bu gibi agresiv bir seyirci kitlesi ve grup elemanları olan Dead Army Boot konser vermek için çok zor yer buluyordu. Mekan sahipleri grubu kavgacı ve saldırgan olmakla suçluyor parçaların aşırı küfürlü olduğunu söylüyorlardı. Çünkü, bir konser verdiğimiz yer bir dahaki sefere kesinlikle anlaşma yapmıyordu. Bütün konser organizasyonlarını ve afişlerini, dağıtımını ben yapıyordum.
Bir sonraki konser Gitanes Bardaydı (1993).
Bu konsere CMUK, Necrosis, ve Radical Noise ile çıkmıştık. En çok problemli konserdi. O gün Anneler günüydü. Osıralar Metalciler ile Punkçılar arasında sorun vardı. Yine de konsere her iki grupda gelmişti. Çünkü diğer gruplar Hardcore çalıyorlardı. Sikelim topnu zorla adlı parçamızı çalmaya başlamıştıkki, sahnenin hemen yanında Timur ve Hikmet (Cmuk) metalci tayfa ile kavga ediyorlar. Gerçi biz hiçbir zaman pun-metal ayrımı yapıp böyle olaylar çıkmasına kendimiz sebep vermedik fakat fanatik bir metalçi grubunun saldırısına maruz kalan arkadaşlarımıza sahip çıktık. Ben mikrofonun demiri il kardeşim okan zil sekpası ile giaristler ise eline ne geçerse konseri bıraktık ve sahneden konser seyircisi gibi kavgaya daldık. Ortalık çok karıştı. Polisler geldi. Konser iptal oldu. Olay Beyoğlu sokaklarına kadar taştı.
En son olarak Mandala Bar ( şu anki orta Kemancı) Konseri ile Dead Army Boots tarih oldu.
Bu konser de Mandala Bar’ın barmeni idim. Bu konseri de ben düzenlemiştim. Bizimle beraber LSD( eski Headbangers), ve ilk Punk konserine çıkacak olan Athena vardı.İyi bir konserdi. Bu üç grubu bir arada görenler çok şanslıyıd. Çünlü LSD ve Dead Army Boots’un son konserleriydi. Athena’nın şu zamanki gidişatı malum.
Dead Army Boots bittikten kardeşim Okan müziğe devam etti, Suikast-Tampon ve CMUK gibi gruplar ile çalıdı. Beraber 2 sene sonra yeni bir grup kurduk. Bu grup ile farklı tarzda müzikde yapsak, Dead Army Boots ruhunu kaybetmediğimizden, Asker Adam gibi kült parçaları ve bir çok punk&ska&oi parçalarını coverlayarak devam ettik ve birçok güzel konser verdik: Captain hook- Gitanes bar- Doors bar- Mimar Sinan konserleri gibi. Kardeşimle beraber aynı gün askere gitmemiz ile grup olayı bitti (1997–1998). "


Bunlar da videolar :
Dead Army Boots- "Itelim Topunu Zorla"

Dead Army Boots- "Anarchy In The UK (1992)&Asker Adam (2006)"

Dead Army Boots- "Asker Adam"

No comments: